I MARKEN

Familien Algreen dyrket økologiske grøntsager siden 1987, da Hans Algreen fik nok af at arbejde mod og ikke med naturen og omlagde jorden til økologi. Længe inden nogen talte om CSR-strategier, bæredygtighed eller måltidskasser. Gården ligger i en tunneldal i den fredede Naturpark Mølleåen, der efter istiden indgik i et bælte af søer. Det har efterladt den kalkrige jord med et utroligt højt næringsindhold, der har skabt den særlige smag af Søris og nogle utroligt velsmagende grøntsager.

I takt med at kokke, indkøbere og kvalitetsbevidste forbrugere har fået øjnene og munden op for vores varer, er Søris vokset sig større. Men det er stadig lige så meget en holdning, som det er en forretning. Respekt for naturen, fuld gennemsigtighed og et brændende ønske om at gøre økologi tilgængelig for så mange som muligt. Det er den filosofi, hver eneste grøntsag fra Søris er fyldt med.

De mange år med økologisk jord under neglene har givet os en unik faglighed og erfaring. Derfor ved vi, at en kartoffel ikke bare er en kartoffel. Fordi magien opstår i samspillet mellem sorten og jorden.

I dag videreføres de økologiske traditioner af tredje og fjerde generation på Søris, i et tæt avlersamarbejde med en håndfuld økologiske landmænd og-kvinder:

 

Arnakke og Kildegården ligger på Lammefjorden, i hjertet af Odsherred, hvor naturen og historien går hånd i hånd. Her strækker markerne sig ud over den gamle fjordbund, der engang var havbund, men som i slutningen af 1800-tallet blev inddæmmet og tørlagt. Dette unikke landskab har sidenhen vist sig at være en af Danmarks mest frugtbare jorder.

På de to gårde forener Christian og Kristoffer stoltheden af den rige muld, og dyrker økologiske grøntsager på den måde, som deres forfædre ville have gjort – men med moderne økologiske metoder. Her handler det ikke kun om at producere mad; det handler om at skabe noget, der er godt for både mennesker og miljø.

Lammefjordens historie lever videre i hver eneste grøntsag, de høster. Den tidligere havbunds mineralrige jord giver grøntsagerne en dybde og smag, som er unik. Når du sætter tænderne i en sprød gulerod, smager du ikke kun resultatet af en omhyggelig dyrkning, men også en bid af Lammefjordens unikke historie.

 

Brogaard ligger midt på den tørlagte Lammefjord. Gården er omgivet af flade marker, der tidligere var havbund, indtil området i slutningen af 1800-tallet blev inddæmmet og omdannet til landbrugsjord. Denne unikke transformation har gjort Lammefjorden til en af Danmarks mest produktive landbrugsområder, hvor den mineralrige muld, giver grøntsagerne en særlig smag og kvalitet. På Brogaard har de valgt at dyrke økologisk med fokus på bæredygtighed og respekt for naturen. Tom Christensen og hans søn Niels Christensen dyrker et bredt udvalg af økologiske rodfrugter, som alle får deres karakteristiske smag fra Lammefjordens unikke jordbund.

Brogaard er stolte af at være en del af Lammefjordens historie og at kunne bringe det bedste fra den gamle havbund til ud til køkkenerne. De dyrker med omtanke for fremtiden og med respekt for fortidens arv.

 

Midt i det sjællandske landskab ligger Kiselgården – et økologisk landbrug, hvor passion, håndværk og respekt for naturen er drivkraften bag hver eneste grøntsag, der høstes.

Her møder du Amy og Ask, to ildsjæle, der har viet deres liv til jorden og dens rytme. Sammen dyrker de Kiselgården med et ønske om at give danskerne de bedste, mest smagfulde grøntsager – dyrket med kærlighed og omtanke. I over 30 år har de arbejdet efter biodynamiske og økologiske principper, fordi de tror på, at sund mad starter i sund jord.

Når du vælger en grøntsag fra Kiselgaarden, får du ikke bare en råvare – du får et stykke af Amy og Asks vision. En vision om grøntsager uden kunstige sprøjtemidler, uden kompromiser og med en dyb respekt for naturen. For Amy og Ask handler det ikke kun om at dyrke grøntsager – det handler om at dyrke fremtiden. Om at passe på jorden, så den kan give næring til mange generationer endnu.

 

VI DYRKER DET RÅ